Bölüm 1: Neden Open Startup Modeline Geçtik

About this episode

Open Startup modeli, bir şirketin finansal verilerini, metriklerini ve karar alma süreçlerini şeffaf bir şekilde paylaşmasını içerir. Bu bölümde Hardal'ın kurucu ortakları Barış Gürbüzler ve Berkay Demirbaş, neden bu modeli seçtiklerini ve bunun geleneksel iş yapış şekillerinden nasıl farklılaştığını anlatıyor.

Konuştuğumuz konular: - Open Startup modeli nedir ve nasıl ortaya çıktı? - Bu modelin iş stratejimize etkileri neler oldu? - Şeffaflığın müşteri ilişkilerimize katkısı - Karşılaştığımız zorluklar ve bunları nasıl aştık - Open Startup yaklaşımını düşünen girişimcilere tavsiyeler

Transcript

Barış Gürbüzler (00:02.531)

eee... he?

Berkay Demirbas (00:02.926)

Kayıttayız bu arada.

Barış Gürbüzler (00:07.011)

Tam kesersin. Burayı şey... Bana şeyimi açtırdı. Voice recording'imi açtırdı. Sonra onu da aldı. Ses kalitesi daha iyi diye.

Berkay Demirbas (00:19.79)

Abi bizim prodüksiyon bu. Olduğu kadar. Olmazsa yapacak bir şey yok.

Barış Gürbüzler (00:24.163)

Ben yine ses kaydı dalayım da belki benimki kötü gelir falan. Seninki gibi... Hı? Yo laptoptan sonra attım ona.

Berkay Demirbas (00:28.43)

Telefondan mı alacaksın ki? Telefondan mı alacaksın?

A yani ekleriz ama burada onun üzerine mörçleyebileceğimiz bir şey olacağını sanmıyorum ya.

Barış Gürbüzler (00:40.067)

Neyse.

Berkay Demirbas (00:41.806)

Parayıcıda çalışıyor ya

Barış Gürbüzler (00:45.219)

O zaman merhabalar, Berkay.

Berkay Demirbas (00:48.27)

Selam, naber, nasılsın? 10 dakikadır böyle görüşmüyormuşuz gibi. Işığı, sesi bilmem neyi falan ayarladık ama bence ilk böyle video kes deneyimimiz olarak bence güzel bir yerden başladık. Güzel bir konuyla başladık. Nedir? Genel olarak senden bir alalım konuyu.

Barış Gürbüzler (00:51.235)

İyiyim seni sormadı. Bugün ilk...

Barış Gürbüzler (01:02.307)

Evet, bugün...

Barış Gürbüzler (01:08.355)

Bugün

Barış Gürbüzler (01:12.419)

Bugünkü konumuz open startup konsepti nedir? Neden vardır ve Hardal bunu neden yapmaya karar verdi? Yani Hardal'dan kastım işte Berkay ile Barış neden böyle bir şey yapıyor? Biraz da aslında onu konuşalım dedik. O zaman aslında ilk soruyu ben de sana sorayım soruna sorulu cevap. Nedir open startup?

Berkay Demirbas (01:36.91)

Yani şöyle Türkiye'de açıkçası benim hiç gözlemlemediğim bir model nedir aslında? Tüm işte finansal verilerini ya da tüm marketinge dair, biznasa dair stratejilerini public yani bu elitim public mantığıyla tıpkı bir open source uygulaması yazar gibi geliştirdikleri bir metod. Ben açıkçası yani hiç Türkiye'de şeyi görmedim yani sen gördün mü hiç karşılaştın mı?

Ben burada sürü eğer altıma...

Barış Gürbüzler (02:06.787)

Yok karşılaşamadım hatta Nerede bir yerde böyle bir şeyin Onu tam unuttum haa Şerpa diye bir firmanın eski founderı Eski yani Şerpa'nın founderı Şu an yok ama Yakup Bayrak olması lazım Onu da da gündeme getirdiği bir konuydu böyle Open Startup neden yok vesaire

Ben de Türkiye'de hiç görmedim ama yurtdışında baya güzel örnekleri var zaten. Hani buradan neden biz böyle bir şey yaptığında geçerken ya da nasıl başladı. Şey bence çok güzel bir nokta. tüm dünyanın işte benim şirketim, tüm her şeyim gizli olacak. Bir kişi diğer kişinin maaşını bile bilmeyecek.

Benim işte secret formula var onu öğrenirlerse mahvolurum gibi bir mindsettense, a bizde her şey açık, ortalıkta. Bak biz işimizi böyle yapıyoruz. Bu işin sonunda bu kadar para kazanıyoruz. Bununla da bu parayla da bunu yapıyoruz dediğim bir açıklığa geçmek bence çok bir taraftan da özgürleştirici de bir şey. Böyle kafandaki birçok soru işaretini kaldırıyor. Ve daha...

Böyle son dönemlerde yine çok ortaya çıkmış o daha communal bir yaklaşıma, daha open bir yaklaşıma gidiyorsun ve aslında baktığınız zaman böyle işte web 3'ün, kripto'nun falan da aslında yine çıkış noktalarından bir tanesi o hani decentralized ve açık bir yapı olması. Biraz orada bir atıf ya da atıf denir herhalde de bulunuyor sistem.

Biz de herhalde Helsinki'de karar verdik değil mi? Open olmaya. Ben mi yanlış hatırlıyorum?

Berkay Demirbas (04:00.494)

Sanki orada şey yaptık, finansal verileri böyle bir yerde gösterelim, bir dashboardumuz olsun diye bir karar verdikten sonra öyle bir modele geçtik. Ya aslında bir de şey değil bence, hani sadece finansal verilerin böyle bir dashboard ile yayınlanması değil de hakikaten dediğin gibi mesela, Kalkombo'nun güzel örneklerinden şey yapıyorlar. Tüm şirket çalışanlarının, CEO'sundan, Junior'ına kadar hangi derecede olduğu mesela level 1, level 2, level 3.

Barış Gürbüzler (04:05.795)

Reis Aslan.

Berkay Demirbas (04:30.222)

Neden level?

Berkay Demirbas (04:35.758)

sefer şu an geliyor galiba sesim neden level 1 de değildi level 2 olması gerektiğine değerli bir formül yapmışlar ve işte çalıştığı yer ülkesi ülkenin ekonomik pozisyonu işte yaşadığı yer vs. bir formül parametreleri var ve buna göre level seviyelerinin yazdığı yer aldığı ve işte seos'un maaşı yazıyor işte developer'ın işte iki yıllık developer ne kadar para alıyor gibi hepsini böyle tabloya dökmüşler ve bu bence çok

Barış Gürbüzler (04:37.315)

Hıh, öyle.

Berkay Demirbas (05:03.47)

kritik bir bilgi yani gerçekten şirket içerisindeki şeffaflığı hani şimdi biz böyle görüyoruz LinkedIn'den hatta şimdi 8 Mart geliyor şimdi kadınlar günü vesaire şimdi bir kampanyada görmüştüm mesela kadınlar niçin erkeklerden %11 ortalama daha az maaş alıyor işte bir gelir adaletsizliği mi var falan diye şimdi bir şeyler gizli kapalı tutulduğu noktada

Barış Gürbüzler (05:20.515)

Aynen.

Berkay Demirbas (05:27.95)

Sen patronunun ne kadar maaşı aldığını bilmiyorsan veya ekip arkadaşının ne kadar maaşı aldığını bilmiyorsan kafanda bir şey olur. bedavaya mı çalışıyorum diye. Bu konsept çerçevesinde bence güzel bir adım attığımızı da düşünüyorum. gerçekten Türkiye'de bunun örneğini ben rastlamadım. Bir tek biz yapıyordu olamayız diye düşünüyorum. Varsa da buradan seslenelim insanlar. Paylaşsınlar.

Barış Gürbüzler (05:50.531)

Kesin vardır bence. Aynen. Kesin vardır. Bir de bence bunun aşamaları var. Calcom'un şeyi çok iyi. Merak ediyorsanız cal.com slash open yazınca geliyor galiba. Yani bu sadece bağış datası değil böyle her şey yazıyor. Yani eminim onu bence böyle bir internal dashboard olarak da kullanıyorlar. Çok büyük bir dashboard çünkü. Ne ararsan var. Bu işin bir de diğer taraftan bir örneği var. O da post-hawk.

Onların da bir resources kısmı var ve bir tane handbook kısmı var. Handbook kısmı biraz daha böyle manifesto gibi. Yani, okey orada çok hani şey yok. Neden yaptık vesaire kısmı var ama resources kısmına girdiğin şirkette kim, neyden görevlidir, işi nedir, nasıl çalışır, bizim marketing asetlerimiz nedir, satış stratejimiz nedir, pazarlamayı nasıl yaparız vesaire her şey açık açık yazıyor.

O da mesela çok güzel. Bizim de şu an kafamızdaki next step mesela o seviyeye gelmek ki onlar da maaş konusunda calculator koymuşlar. Yani sen buraya bilgileri gir tahmini maaş aralığını al gibi. Onlarda genel finansal datalar yok ama bu taraftaki açıklıkları yine böyle hoşumuza giden örneklerden bir tanesi.

Berkay Demirbas (07:13.23)

Postlog'ın finansal datası yok ama finansal politikaları var. Yani Postlog'ın yatırımları mesela işte Versal'dan var yanlış hatırlamıyorsam işte Uber'den var falan baya böyle bir investor şeyi geniş. Ama finansal süreçlerini veya işte durumlarını publik koymamışlar, Calcom gibi ama şunu demişler biz bağımsız bir startup olmak istiyoruz. Her şeyimiz independent dolayısıyla hedeflerimiz bu işte politikamız bu.

Çünkü satış stratejilerine kadar yazdıkları için adamlar şuna kadar yazmıştı mesela. Biz de o şeyden gitmeye çalışıyoruz. Bir satış yapmaya çalışırken ürünü istemiyorlarsa ne derece zorlaman gerekiyor? Nerede bırakacaksın? Nerede push etmeyeceksin? Buraya kadar yazmışlar işte. Nerede virgül koyacaksın? Nerede nokta koyacaksın? Hepsini işte bir style guide, bir handbook tarzında yazmışlar. Bu bence çok güzel bir şey.

Barış Gürbüzler (08:00.163)

AYDEM!

Barış Gürbüzler (08:09.795)

Hatta şey vardı onlarda. Competitor ürününü kullanan birisine nasıl yaklaşmalıyıza kadar detaylar vardı. Bir, bence bunun yazılı olması güzel. Çünkü bunlar biraz kültürün de temellerini oturtuyor. Oluşturuyor. Bir de ayrıca hani böyle... ...senin de dışarıdan bakıp görebilmen güzel. Aklıma bir örnek daha geldi. Şey...

37signals bu Wayscamp ve Hay'in kurucularının ana firması mesela onların da açıkta yani direkt böyle bir employee handbookları var employee handbookta yani o şirkette çalışmak nasıldır kadar her şey var mesela onlarda benim en hoşuma giden şey bir tane şey kısmı var biz şirketi hiçbir zaman satmayacağız

O yüzden kimseye de stok option vermiyoruz. Ama insanların tenörüne göre yani kaç senedir şirkette çalıştıklarına göre dağılan bir katsayı ile şirketin karının %10'unu her sene şirkete dağıtıyoruz diye bir maddeleri var mesela. Bunu böyle tak diye koymuşlar oraya. Bence çok yine hoş bir detay. Böyle girdiğin zaman bu yine böyle sayfalarca bir döküman. Hani nasıl işten kovulursa ne kadar her şey yazıyor.

O da bence işin böyle güzel ürünlerinden.

Berkay Demirbas (09:39.982)

Tüm ürünlerin de bu arada onu yapıyorlar yani işte sadece hani o şirket içerisinde çıkan şey değil yani şirkette çalışma değil de işte hey çıktığı zaman nasıl olacak mesela işte slack klonu yazmışlardı mesela geçen sene adamların zaten şey politikası şu biz bir şeyi in house yapıyorsak yapalım ve bunu satalım kafasındalar. Slack'e baktılar çok para veriyorlarmış falan işte vansı geliştirdiler.

bir defa ödediğin ve kendi sunucularını kurduğun bir slag gibi bir şey. Oradaki satış politikalarına kadar aslında yazıyor. Ve bunları üretirkenki geçirdiği safhaları bile adamlar kitap yazmışlar. Ve bu kitapların hepsi web sitelerinde şey olarak var. Hatta bir tanesi bayağı popüler. ReWork.

Barış Gürbüzler (10:32.803)

Evet.

Berkay Demirbas (10:34.062)

Bir tane daha vardı ama unuttum. Hatta bu evden çalışmayla alakalı da böyle bir şey yapmışlardı işte. Ne kadarını cover ediyorsun çalıştığının falan gibi. Temalı bir şey daha vardı da unuttum. Ama yani bunları iki kurucu ortağın böyle oturup işte bir manifesto gibi kitap yazması. Gerçekten hani şirkette çalışan kişilerin her şeyi böyle bilmesi bir noktada bana şeyi hatırlatıyor.

Barış Gürbüzler (10:41.763)

Gayet bittim.

Berkay Demirbas (11:00.91)

Şirket çalışanları da birer böyle kurucu ortakmış gibi posyonlanıp ne derece katma değer üreteceklerini sanki kendileri belirleyebiliyorlar gibi hiçbir kapalık kutu olmadığı için ve oradaki source'tan kaynak yani değerlendirdikleri için böyle bir kurumsal şirket tefesayrı bunu asla göremeyiz ya bir insan kaynaklarıyla görüşürsün işe girdiğin zaman bir de çıkarken insan kaynaklarıyla görüşürsün o arada yani 10 senelik çalışansan sana böyle

Barış Gürbüzler (11:16.195)

Evet.

Berkay Demirbas (11:29.966)

Dicade'lerde şey verirler işte 5 yıllık bilmem ne kıdem ödülü işte 10 yılımızı geçirdiğiniz şirketimizde 10 yılık bilmem ne ödülü böyle baya ödüllerin olur ama şirkete dair hiçbir şey bilmemiş olarak emekli olursun.

Barış Gürbüzler (11:44.899)

Abi bence bir de şöyle bir şey var. Yani böyle çok güzel diye anlatıyoruz ama... ...yani şimdi diğer tarafından da baktığımızda neden bu bu kadar yaygın değil? Çünkü aslında o kapalı kutu konsepti ya da işte belli bir duvar arkasındaki bilgi konsepti... ...yunetici ya da işte kuruculara inanılmaz bir oyun alanı tanıyor. Çünkü sen bir şeyi yazıp kağıda döküp koyduğunda...

Artık ondan sorumlu ve ona bağlı oluyorsun. Diğer türlü, her şey çok daha esnek ve kafana göre.

Biraz bence çoğu firmanın diğer tarafta olmasının sebebi de bu. Yani ben satış stratejimi yazarsam ona bağlı kalmak zorundayım. Ben bir kural koyarsam ben de uymak zorundayım. O yüzden ne kadar az kural koyarsam benim sorumlu olacağım. Çünkü çalışana bir kural vermek çok kolay. Ama kendi sorumluluğunda olan bir kural koymak çok zor bir şey. Çünkü ona uymak zorundasın. Biraz oradaki dediğin şey noktası doğru. Yani...

çalışanlar da bir hissedarmış gibi aslında onlara bir güç vermiş oluyorsun. Sen open ettiğin her noktada. Çünkü bence işin en challenging kısmı Yoksa bence şeyde bir sıkıntı yok. Ciro'yu açıklamakta bir sıkıntı yok. Her yere yaz. Zaten güzel bir bilgi. Ama nahoş bilgileri de paylaşmaya başladığın zaman

...ya da bir bilgiyi paylaşıp uymadığın zaman bu sefer işler ciddileşiyor... ...ve o sorumluluğu bence çoğu insan almak istemiyor. Ama çok özgürleştirici olduğunu düşünüyorum. Yani umarım biz de istediğimiz noktaya çıkarız... ...çünkü bizim de daha openlaşmakta bir yolumuz var. Fakat keyifli bir şey.

Berkay Demirbas (13:33.998)

Kesinlikle.

Bence yani şey bile anlaşılabiliyor bu arada. Open yazıyoruz ama işte bak ne kadar iyi şirket yönetiyoruzun bir show-off'u değil open yapmak. Orada kötü gittiğimiz zamanlarda da kötü olduğunu yazıyoruz. Bizim dashboardumuzda da öyle yani. Mesela Aralık ayında bayağı kötü gittik, ivme düştü. Onu yazmayadabilirdik. da belirdik. Ama yazdık. Kötü gittiğini herkes görsün, şirket çalışanları da görsün, rakiplerimiz de görsün. Fakat finansal tarafların artısını, eksisini yazmak bir tarafa veya hedefleri yazmak bir tarafa

Gerçekten şirket içerisindeki bütün stratejik noktaları yazmak hem rakipler için hem paydaşlar için, ürünü kullanan insanlar için bence çok muazzam bir bilgi. Yani biz nasıl satıyoruz, hangi noktadan para kazanıyoruz, işte brandingimiz nasıl olması lazım, web sitemizdeki tipografiler ne olması lazım, işte logo'nun boyutu ne olmalı ki, işte yanına şunu kullanma, şunu kullan gibi. Yani bir düzen içerisinde o planı verdiğin için

Herkeste bir rahatlık geliyor ve bu bence rakiplerin görüp görmemesindeki böyle bir çekince duymanın da bir manası kalmıyor bu yüzden. bir konusörlümüzde bizim hiç olmadı. Hani şey diyoruz çünkü bunu paylaşalım mı diye birbirimize sorduğumuz zaman, abi ne olacak zaten sunumlarda da açıyoruz paylaşalım o zaman diyebiliyorsak bence hani orada

Barış Gürbüzler (14:45.251)

Evet.

Berkay Demirbas (15:00.75)

Ne kadar şirketi iyi yönetiyorsunuz, show-off'u gibi görmemekten bence şey bir sıkıntı yok. Sadece şeyi göstermeye çalışıyoruz oradan. Bu stratejik kararları aldığınız rulesetleri işte nasıl bir düzen çerçevesinde yazıyoruz ve insanlardan bunun nasıl uyumasını bekliyoruz gibi bir şey oluyor.

Barış Gürbüzler (15:20.707)

Kesinlikle, kesinlikle. Zaten mesela o şeyden bahsettin ya bizim open'daki aralık düşüşü. Mesela o dashboard'u gören herkes ilk onu soruyor. Çünkü çok bariz böyle gidiyor, gidiyor, gidiyor. Tak bir düşüş var sonra gitmeye devam ediyor. Herkes aralıkta ne oldu diye soruyor yani. Baya da göze batıyor. Onu dediğin gibi biz böyle pürüzlesek, böyle birazcık daha düzlesek düzleyebilirdik. Ama...

Berkay Demirbas (15:27.374)

yıl başladı galiba

Berkay Demirbas (15:41.678)

Hmm.

Barış Gürbüzler (15:47.939)

dediğin gibi çok böyle kafa rahatlatan bir şey ki rekabet konusunda da yani

Bilmiyorum, belki de ufak bir ekibiz, ufak bir şirketiz. O yüzden böyle düşünüyoruz. Bundan ileride başka bir şekilde düşünürüz, bilmiyorum. Ama pasta çok büyük geliyor bana. böyle ben rekabet, rakiplerimle kanlı bıçakla olacağım demenin herhangi bir mantığı olduğunu düşünmüyorum ki biz hani tırnak içerisinde rakip olduğumuzu düşündüğümüz firmaların founder'larına ulaşıp meet bile yaptık. Ya da eventte gördüğümüz zaman gidip yanına siz ne yapıyorsunuz?

...sizin planlar ne, bak biz bu yöne gitmeye çalışıyoruz diye. Onlarla da açık açık product stratejimizi bile tartıştığımız oldu. Çünkü diğer türlüsü çok saçma geliyor. böyle bir düşmanlaşmanın, işte ben onunla paylaşmayı mı şey yapmanın bir mantığı yok. Direkt diğer türlü de bence işler çok yürüyor gibi geliyor.

Diğer Bölümler